info@deovertocht.nl | Telefoon: 06 2269 9868

Dat meen je niet?!

“Zou jij voor de Johannes Passion een voorwoord voor het programmaboekje willen schrijven? Zouden wij super vinden!”

 

“Wat grappig”, dacht ik, al hardop lachend. Ik, die bekend sta als de anti-Bach-fan, diegene die aan het begin van zo’n traject dingen roept als: “Bah, we gaan weer ‘Bah’ zingen.”

Of: “Lekker, hoor, mijn ‘favoriete’ stijlperiode, de Bahrok!” Uitgerekend ík word gevraagd om een voorwoord te schrijven voor dít concert.

 

Maar apart genoeg had ik ook onmiddellijk het gevoel van “Ja, dit ga ik nog doen ook”. Al om het feit dat ik deze tegenstelling zo grappig vind.

En ook omdat ik van uitdagingen houd…en mij ook kwetsbaar op durf te stellen.

 

Want laat ik je toch verklappen wat na mijn aanvankelijk gespartel gebeurt.

 

Gaandeweg de repetities, door het geworstel van de coloraturen heen, door mijn ergernis van de springerigheid heen, door de saaiheid van het barok-gevoel heen, ontstaat er bijna ongemerkt een subtiele transformatie. Een transformatie waar ik me niet tegen kan verzetten. Een gevoel dat mijn antipathie tegen de barok te boven stijgt.

 

Het begint bij de koralen waar ik bij sommige akkoorden toch keer op keer kippenvel krijg op mijn bovenbenen. Of passages als ‘kreuzige ihn’ waarbij mijn hart ineenkrimpt door de heftige stuwing of zoals bij de slotmaten van ‘lasset uns den nicht zerteilen’ waar ik mateloos geniet van het swingende en stiekem denk: “Nog een keer, nog een keer!”

 

En zo zou ik nog vele plekken op kunnen noemen waarbij ik op één of andere manier geraakt word. Recht in mijn hart. Door merg en been. Door mijn lijf heen. Ademstokkend.

Brok in de keel. Tranen brandend in mijn ogen. Opgetild. Blij. Ontroerd. Bevrijd…

 

Ik noem het maar het Bach-wonder. En geef me er aan over. Keer op keer. Ook al heb ik eerst een grote mond.

 

En daarom zeg ik nu: “Ga lekker zitten, open je hart en laat het Bach-wonder gebeuren!

JP Musica

Oh….en wat heeft dit met mijn werk als ritueelbegeleider of alternatieve dominee te maken?

Alles. Muziek is mijn metgezel, schrijven is mijn ding en mensen zijn mij dierbaar. Ik houd van fijnbesnaard en integer, kwetsbaar en eerlijk.

En zo schrijf ik ook de levensverhalen. Dit blogje was een kleine zijsprong en hopelijk een representatieve demonstratie ervan! 🙂


No Comments

Comments are closed.