info@deovertocht.nl | Telefoon: 06 2269 9868

Ritueelbegeleiding

Je zit met je handen in het haar en loopt te ijsberen. Papa had dit lied toch als lievelingslied? Of zullen we toch maar dat andere doen? En ga jij nog iets zeggen? Nou, ik weet het niet hoor. Moet het nu een gedicht zijn of toch maar een gebed? En de kleinkinderen willen ook wat doen. Maar wat? En hoe? En wanneer?

Het liefst zou je even weg willen lopen en een kussen pakken om er in te schreeuwen.

 

Komt het je bekend voor? De verwardheid en ontreddering als er binnen een paar dagen een afscheidsceremonie aan elkaar gezet moet worden.  

Terwijl je van de ene emotie in de andere schiet, maar niet kan focussen, verzuipt in de mogelijkheden of juist lamgeslagen wordt omdat je niets te binnen schiet. En de druk is ook groot omdat  je dit niet kan overdoen. Dus het moet goed gaan. Het liefst perfect.

 

Het tot stand brengen van een mooie afscheidsceremonie is een vak apart waar heel veel bij komt kijken. Sommige families redden het redelijk om dat zelf te doen.

De meesten vinden het echter een ware opluchting wanneer ze in dat stuk begeleid worden.

 

Een ritueelbegeleider is een mix van een psycholoog, muzikant, schrijver, dramaturg, kunstenaar, regisseur, mediator, organisator en artiest.

Alles wat jij niet kunt zijn op het moment dat  je met je handen in het haar loopt te ijsberen.

Maar ik kan even een hand op je schouder leggen en zeggen: kom, laten we het samen doen!