info@deovertocht.nl | Telefoon: 06 2269 9868

Ontkerkelijking

Vroeger was het heel gebruikelijk om de naasten uit te varen met voorafgaand een kerkdienst of mis. Het inhoudelijke deel kwam dan ook op een dominee of priester aan.

Vanwege de secularisatie en ontkerkelijking ontstaat er steeds meer de behoefte om alternatieve vormen te gebruiken als het gaat om het laatste afscheid.

Als ritueelbegeleider of alternatieve dominee speel ik op deze behoefte in en bied ik hulp en ondersteuning bij het invullen van het inhoudelijke deel van een uitvaart.

 

Samen met de familie creëren wij een afscheidsceremonie waarbij de overledene centraal staat en symbolen worden gebruikt die de nabestaanden houvast en troost bieden.

Het mooie van een persoonlijke afscheidsceremonie is dat de mogelijkheden van de invulling eindeloos zijn.

 

De keuze aan muziek, poëzie, gebruik van rituelen (met kaarsen, tekeningen, bloemen, ballonnen, foto’s, filmpjes, etc.) is op een unieke manier aan te passen aan de wensen van de familie. Wat ik daarbij zelf heel belangrijk vind is het stukje verdieping en zingeving waar wij allen naar op zoek zijn, juist in tijden wanneer we geconfronteerd worden met grote levensvragen onder de schaduw van de dood.