info@deovertocht.nl | Telefoon: 06 2269 9868

Rouwverwerking

De liefde is de keerzijde van rouw en rouw is de prijs die je betaalt voor de liefde.

Hoe dan ook, zoals je niet over de liefde heen kan komen, kun je ook niet over de rouw heen komen. Als een persoon van betekenis je ontvalt, ontkom je er niet aan, om dat verlies je hele leven lang verder met je mee te dragen. Om voort te leven, terwijl de ander aan jouw leven ontbreekt.

 

Rouwverwerking is dan ook een woord met een kleine kanttekening: je verwerkt de rouw niet maar jij werkt  jezelf door de rouw heen. De tijd heelt niet maar wat jij met de tijd doet. Het is dan ook hard werken tot het leven met het verlies weer aanvoelt als volwaardig leven. En dat kan voor de ene langer duren dan voor de ander. Zoveel mensen, zoveel vormen van rouw. Hoe snel of langzaam je de draad van je leven op kan pakken hang van vele factoren af, zoals je relatie tot de overledene, de gevoelens die de rouw oproept en je eigen innerlijke gereedschappen waarmee je de rouwarbeid verricht.

 

Rouwen is een miskend proces, toch hoort het bij ons allen. Laten wij het met elkaar herkennen, onderkennen, verkennen en erkennen.